Scovillův elektrochemický test

27.5.2008
Chilli paprička Bhut Jolokia, foto Asit K. ghosh Thaumaturgist,  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported licence.

Novou elektrochemickou metodu pro rychlé a snadné stanovení kapsaicinoidů vyvinul tým Richarda Comptona z Oxford University. Jde o sloučeniny, které zodpovídají za palčivou chuť papriky. Vzhledem k rozsáhlému využití této zeleniny užití nejen v potravinářství (viz akademon.cz 19.2.2007) může jít o metodu, která najde široké uplatnění. Kapsaicinoidy z paprikového extraktu se nejprve naadsorbují na elektrodu tvořenou uhlíkovými nanotrubicemi. Napěťovým pulsem se pak stanoví jejich přesná koncentrace. Nová metoda je výrazně jednodušší než doposud užívaná chromatografie, protože příprava vzorku je výrazně jednodušší. Na obrázku vidíme nejpálivější odrůdu chilli papričky původem z indického Ásámu s místním pojmenováním Bhut Jolokia. Ve Scovillově testu dosahuje ohodnocení 330.000 – 1.032.310, foto Asit K. ghosh Thaumaturgist, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported licence. Identifikoval ji prof. Paul Bosland z New Mexico State University v Las Cruces.

 
Odeslat komentář k článku "Scovillův elektrochemický test "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Scovillův elektrochemický test " e-mailem

Diskuse/Aktualizace